Fruktose malabsorption

Hvad er fruktosemalabsorption/intolerance?

Fruktose malabsorption er en klassisk fødevare “intolerance”. I dag benytter lægerne og fagpersoner udtrykket malabsorption, som benytter nedsat optagelsesevne af et specifik kulhydrat.

Fruktose bliver normalt absorberet i tyndtarmen, og derefter kommer det ud i blodbanen, hvor blandt andet leveren nedbryder fruktosen.

Med en fruktosemalabsorption/intolerance absorberer kroppen ikke alt fruktosen fra kosten. Som følge heraf kommer fruktosen videre ned til tyktarmen. Tarmbakterierne nedbryder derefter fruktosen i tyktarmen (fermentering). Gasser og fedtsyrer frigives under denne proces. Det er disse gasser og fedtsyrer, der giver symptomerne.
Symptomer på intolerance/malabsorption ligner meget symptomerne på irritabel tyktarm, fordi fruktoseintolerance stadig er ukendt, og mange ikke får taget pustetesten, bliver lidelsen oftest forvekslet med IBS.

I kan læse om fruktosemalabsorption og symptomerne her.

Hvordan opstår fruktosemalabsorption?

Fruktose absorberes normalt i kroppen ved hjælp af et transportprotein (GLUT-5) i tyndtarmen. Dette transportprotein henter fruktosen fra maden i tyndtarmen og bringer fruktosen gennem tyndtarmen yderligere ind i kroppen. En defekt i dette transportprotein eller en reduceret tilstedeværelse deraf kan gøre, at ikke alt fruktose fra kosten absorberes i kroppen. Dette forårsager en fruktosemalabsorption/intolerance.
Når der er lige meget glukose som fruktose (1: 1)  til stede i kosten, kan fruktosen “ride” med glukosen. Fruktose og glukose absorberes derefter sammen i kroppen ved hjælp af glukose transportproteinet (GLUT-2). Fruktose kan også hjælpe, hvis der er mere glukose i kosten end fruktose.
Samtidig indtagelse af fruktose og sorbitol reducerer virkningen af ​​transportproteinet GLUT-5. Som følge heraf absorberer kroppen mindre fruktose fra tarmen, og dette sikrer, at fruktosen ikke kommer ned i tyktarmen. Sorbitol forekommer naturligt i frugt og tilsættes oftest som sødemiddel.

FODMAP app

Der findes mange smarte apps, der kan hjælpe dig med at undgå fruktose i fødevarer. Vi anbefaler at man følger FODMAP diæten, i samarbejde med en diætist, da fruktose tolerancen kan varierer fra person til person. Vi anbefaler Monash FODMAP app, som kan downloades her.

Arvelig fruktoseintolerance

Det er vigtigt ikke at forveksle malabsorption med arvelig fruktoseintolerance. Dette er en meget sjælden (<0,1%) genetisk defekt i fruktose metabolisme i leveren, med aldolase B enzymaktivitet fraværende. Selv små mængder fruktose fører til alvorlige leverskader i den arvelige variant.

Derfor kan Disolut enzymer, ikke benyttes ved arvelig fruktoseintolerance.

Kontakt

CVR: 40798447

Adresse: Margrethevej 3,

DK-4130 Viby sjælland

Tlf: +4529452322

Mail: info@disolut.dk